soalrna svetila

Zakaj izbrati solarna svetila?

Solarna svetila postajajo vse bolj priljubljena izbira tako za osvetlitev okolice hiše, vrtov, dvorišč ter teras. Solarne svetilke delujejo na sončno energijo, kar pomeni, da ne potrebujejo električnega napajanja in so zato bolj prijazne do okolja. Pregledali bomo nekaj prednosti solarnih svetil,  solarne energije, katere vrste solarnih svetil poznamo, katere so možnosti uporabe solarnih svetil in zakaj so solarna svetila postala tako popularna.

Prednosti solarnih svetil

Solarna svetila imajo številne prednosti v primerjavi z običajnimi svetili, ki delujejo na električno napajanje. Nekatere od teh prednosti so:

1. Prijaznost do okolja: Solarna svetila delujejo na sončno energijo, kar pomeni, da ne potrebujejo električnega napajanja in ne povzročajo emisij CO2. To je zelo prijazno do okolja, saj pomagajo zmanjšati ogljični odtis.
2. Nižji stroški: Ker solarna svetila ne potrebujejo električnega napajanja ter posledično električne napeljave, so stroški za njihovo uporabo in montažo zelo nizki. Poleg tega so solarna svetila dolgotrajna in zanesljiva, kar pomeni, da jih ni treba pogosto zamenjati.
3. Enostavna namestitev: Solarna svetila so enostavna za namestitev, saj ne potrebujejo električne napeljave. To pomeni, da jih lahko namestimo kjerkoli, tudi na težko dostopnih mestih.
4. Brez tveganja za električni udar – varna za uporabo: Ker solarna svetila ne potrebujejo električnega napajanja, ni tveganja za električni udar. To jih naredi varne za uporabo v vseh okoljih.

Solarna energija

Solarna energija je energija, ki jo proizvaja sonce s pomočjo solarnih panelov oz. kolektorjev. Solarni paneli so sestavljeni iz fotovoltaičnih celic, ki pretvarjajo sončno energijo v električno energijo. Sončna energija se nato pretvori v električno energijo, ki se shrani v bateriji ali akumulatorju ali se lahko neposredno uporablja za napajanje naprav. Je zelo čista in trajnostna, kar jo naredi zelo privlačno kot alternativo za tradicionalne vire energije, kot so fosilna goriva.

Kako delujejo solarna svetila?

Solarna svetila delujejo na principu pretvorbe sončne energije v električno energijo s pomočjo solarnih panelov, ki so običajno nameščeni na vrhu svetilke. Solarni paneli so sestavljeni iz fotovoltaičnih celic, ki pretvarjajo sončno energijo v električno energijo. Ko sončna svetloba doseže fotovoltaične celice, se sproži proces, imenovan fotovoltaični učinek. Ta proces povzroči, da se elektroni v celicah premikajo in proizvajajo električno energijo. Ta električna energija se nato shranjuje v bateriji, ki je običajno nameščena v notranjosti solarnega svetila.

Ko se stemni, foto senzor (luxomat, svetlobno stikalo) vklopi svetilko. Prej shranjena električna energija iz baterije se uporabi za napajanje LED luči, ki osvetlijo okolico. Ko se zdani, senzor samodejno izklopi svetilko (oz. se izkopi že prej, če se sprazni baterija), ko posveti sonce, se baterija ponovno začne polniti s sončno energijo. Napolnjenost baterije se lahko razlikuje glede na količno sončne svetlobe, ki je na voljo. Napačno velja prepričanje, da se solarne svetilke ne polnijo v oblačnem vremenu, solarna svetila se polnijo tudi, ko ni na voljo direktne sončne svetlobe, ampak v omejenem obsegu.

Katere komponente so potrebne za delovanje solarnih svetil?

Solarna svetila sestavljajo štiri glavne komponente:

  • Solarni paneli: Solarni paneli so odgovorni za pretvorbo sončne energije v električno energijo.
  • Baterija: Baterija se uporablja za shranjevanje električne energije, ki jo proizvajajo solarni paneli. Baterija se običajno nahaja znotraj solarnega svetila.
  • Svetlobni element: LED luči se uporabljajo za osvetlitev okolice.
  • Senzorji: Senzorji se uporabljajo za zaznavanje svetlobe in teme ter vklop in izklop solarnih svetil, nekatere svetilke imajo tudi senzor gibanja

Katere vrste solarnih svetil poznamo?

Obstaja več vrst solarnih svetil, ki so na voljo na trgu:

  1. Vrtna dekoracijska solarna svetila: To so solarna svetila, ki so namenjena za uporabo v vrtovih predvsem kot dekoracija. Lahko so stacionarna ali premična in so običajno zasnovana tako, da se enostavno namestijo v tla. Za nih je značilna šibkejša svetloba in niso primerna za osvetljavo, ampak so namenjena označitvi poti, robnikov, dekoracijo, vzdušje,…
  2. Stenska solarna svetila: So solarna svetila, ki so namenjena za uporabo na stenah. Zasnovana so tako, da se enostavno pritrdijo na steno. Namenjena so osvetlitvi vhodov, teras ali dovozov. Lahko imajo fiksni ali ločen solarni panel, ki omogoča, da solarni panel postavimo na mesto, kjer je več sončne svetlobe.
  3. Solarna osvetljava: Je skupina solarnih svetil, ki so namenjena za uporabo kot primarna osvetljava. Odlikuje jih visoka svetilnost, posledično pa imajo tudi močnejšo baterijo ali akumulator, ki shranjuje električno energijo, saj so takšna svetila tudi večji porabnik. Namenjena so osvetljavi ulic, pločnikov, parkirišč, igrišč ali drugih večjih površin. Sicer je za njih značilna višja cena, ampak so stroškovna varčna, saj delujejo povsem avtonomno, saj ne potrebujejo električne napeljave.

Zakaj so solarna svetila popularna?

Solarna svetila so odlična alternativa tradicionalnim svetilom, ki delujejo na električno napajanje. Solarna energija je zelo čista in trajnostna, kar pomeni, da so solarna svetila zelo prijazna do okolja. Poleg tega so solarna svetila zelo vsestranska in se lahko uporabljajo na različne načine. Solarna svetila so zanesljiva, dolgotrajna in enostavna za uporabo, kar jih naredi odlično izbiro za osvetlitev okolice in notranjosti domov.