odganjalci komarjev

Škodljivost komarjev ter 5 načinov za odganjanje

Komarji so majhni insketi, a lahko kljub temu povzročijo veliko težav. Poleg tega, da njihovi piki povzročajo neprijetno srbečico, lahko prenašajo tudi nevarne bolezni. V tem članku bomo spoznali vrste komarjev, bolezni, ki jih prenašajo, ter najboljše načine za odganjanje in zaščito pred njimi. Prav tako bomo predstavili nekaj načinov za lajšanje pikov komarjev in srbečice.
Komarji spadajo v družino Culicidae, so majhni, običajno dolgi manj kot 1 centimeter. Imajo dolge, tankočutne noge, ki jim omogočajo, da se hitro premikajo po zraku in se prilepijo na kožo gostitelja. Njihova krila so dolga in ozka, s hitrostjo do 800 udarcev na minuto. Komarji imajo tudi dolg, tanek trup in majhno glavo, ki ima oči, antene in usta.

Hrana in prehranjevanje

Komarji se hranijo z nektarjem in drugimi sladkimi sokovi rastlin, vendar se samice hranijo tudi s krvjo ljudi in živali. Samice potrebujejo kri, da se razmnožujejo, saj vsebuje beljakovine, ki so potrebne za razvoj njihovih jajc. Ko samica ugrizne gostitelja, vstavi svoj dolgi, tanki proboscis v kožo, skozi katerega sesa kri. Medtem ko se hrani, v kožo vbrizga tudi slino, ki vsebuje antikoagulante, ki preprečujejo strjevanje krvi in omogočajo lažji dostop do krvi.

Škodljivost komarjev

Komarji so znani po svojih srbečih ugrizih, ki lahko povzročijo rdečico, oteklino in srbenje. Vendar pa so njihovi piki lahko tudi nevarni, saj lahko prenašajo številne bolezni. Nekatere od bolezni, ki jih lahko prenašajo komarji, so malarija, denga, rumena mrzlica, Zika virus in virus zahodnega Nila. Te bolezni lahko povzročijo resne zdravstvene težave in celo smrt.

Načini zaščite pred komarji

Da bi se zaščitili pred komarji, lahko uporabimo različne metode. Nekatere od teh metod so:

Nosite svetla oblačila, saj komarje privlačijo temne barve.
Uporabljajte elektronske repelente (odganjalce komarjev) ali naravne repelente, ki vsebujejo citronelo (naravno eterično olje). Opcijsko lahko uporabite tudi repelente, ki vsebujejo DEET (strupena kemikalija), ampak njihove uporabe zaradi škodljivosti kemikaljije DEET ne priporočamo.
Namestite mreže oz. komarnike na okna in magnetne mreže na vrata, da preprečite vstop komarjev v vaš dom (fizična zaščita).
Izbirajte bivanje v klimatiziranih prostorih ali na prostem v času, ko so komarji manj aktivni.
Izogibajte se bližini stoječe vode v večernem času (jezero, ribnik, mlaka, potok, zbiralnik deževnice,…).

Vrste komarjev

Obstaja več kot 3.000 vrst komarjev, vendar so najpogostejše vrste, ki jih najdemo v našem okolju, Aedes, Anopheles in Culex.

Aedes komarji so majhni in črni ter jih najpogosteje najdemo v urbanih okoljih. So prenašalci virusov, ki povzročajo bolezni, kot so denga, rumena mrzlica in zika.
Anopheles komarji so večji in rjavi ter jih najpogosteje najdemo v ruralnih okoljih. So prenašalci parazitov, ki povzročajo malarijo.
Culex komarji so majhni in sivi ter jih najpogosteje najdemo v močvirnih območjih. So prenašalci virusov, ki povzročajo bolezni, kot so encefalitis in virus zahodnega Nila.
Tigrasti komarji so vrsta komarjev, ki so postali vse bolj pogosti v zadnjih letih. Imenujejo se tudi azijski tigrasti komarji, saj izvirajo iz jugovzhodne Azije.

Kaj so tigrasti komarji?

Tigrasti komarji so vrsta komarjev, ki so po videzu prepoznavni po svojih črnih in belih progah na nogah in telesu. Odrasli tigrasti komarji so veliki približno 5 mm, njihove ličinke pa so velike približno 1 mm. Tigrasti komarji se prehranjujejo s krvjo sesalcev, vključno z ljudmi, in so znani po svojih srbečih ugrizih.

Kje se nahajajo tigrasti komarji?

Tigrasti komarji so se prvič pojavili v Teksasu v Združenih državah Amerike leta 1985. Od takrat so se razširili po vseh ZDA in ​​so zdaj prisotni v več kot 30 državah. Poleg ZDA so tigrasti komarji prisotni tudi v drugih delih sveta, vključno z Evropo, Azijo in Južno Ameriko.

Kakšni so njihovi ugrizi?

Ugrizi tigrastih komarjev so podobni ugrizom drugih vrst komarjev. Pogosto so srbeči in lahko povzročijo rdečico in oteklino. Vendar pa so tigrasti komarji znani tudi po tem, da lahko prenašajo nekatere bolezni, kot so virus zahodnega Nila, denga, Zika virus in Chikungunya virus.

Lajšanje pike komarjev in srbečice

Če vas kljub temu ugrizne komar, obstaja nekaj načinov, kako lahko lajšate srbečico in nelagodje:

Nanesite hladni obkladek na mesto ugriza, da zmanjšate oteklino in srbenje.
Uporabite kremo ali mazilo, ki vsebuje antihistaminik ali kortikosteroid, da zmanjšate srbenje in oteklino.
Izogibajte se praskanju mesta ugriza, saj lahko to povzroči okužbo.

Zaključek

Komarji niso le nadležni, ampak lahko prenašajo tudi nevarne bolezni. Z uporabo repelentov, mrež na oknih in vratih ter drugih metod lahko zmanjšate tveganje za ugriz in prenos bolezni. Če pa vas kljub temu ugrizne komar, pa obstaja nekaj načinov, kako lahko lajšate srbečico in nelagodje. Polek komarjev obstaja tudi veliko vrst drugih škodljivcev, ki jih lahko preženete na human način.