Kako izbrati brezžični zvonec? Na izbiro vpliva 6 faktorjev.

Če je električar pozabil potegniti žico do zvonca v novi hiši, če morate zamenjati stare nedelujoče žice ali prestaviti zvonec na drugo mesto, potem je za vas najlažje uporabiti brezžični zvonec.

Brezžični zvonec je sestavljen iz dveh komponent: oddajnika (tipke) in sprejemnika (zvonca). Ko obiskovalec pritisne gumb na vhodnih vratih, oddajnik (tipka) na baterije (ali na kinetično energijo) pošlje signal preko določene radijske frekvence sprejemniku, ki zazna ta signal in odda glasen elektronski ton. Če je v dosegu oddajnika več sprejemnikov, lahko zazvonijo vsi hkrati, pri določenih modelih pa se lahko sprogramira določena tipka samo na določen sprejemnik.

Namestitev brezžičnega zvonca je razmeroma preprost projekt za lastnika stanovanja ali najemnika. Tipko zvonca (oddajnik) lahko pritrdite na vhodna vrata z dvostranskim lepilnim trakom ali z namestitvijo nekaj vijakov, ki so priloženi sistemu. Ni treba odstraniti starega žičnega sistema zvonca ali na oddajnik priključiti nobenih žic. Večina brezžičnih oddajnikov (tipk) se napaja iz baterij, kar pomeni, da boste morali občasno zamenjati baterije. Kako pogosto je odvisno od frekvence uporabe ter kakovosti baterij. Za večje zgradbe boste potrebovali več sprejemnikov ter ponavljalnik signala (repeater), da povečate razdaljo, ki jo radijski signal lahko prepotuje. Vsi sistemi zvoncev nimajo možnosti uporabe več sprejemnikov, zato se prepričajte, da kupite pravi model. Ker sprejemnik ni priklopljen na hišni zvonec s pomočjo kablov, ga lahko postavite kamor koli v hiši. Če večino dneva preživite v domači pisarni, boste morda želeli sprejemnik bližje njej, če preživite večji del dneva na terasi, ga lahko postavite tja. Možnosti so skoraj neomejene!

Na kaj morate biti pozorni pri izbiri brezžičnega zvonca:

  • Zahtevana razdalja in število ovir med oddajnikom (gumbom) in sprejemnikom

Navodila vključujejo informacije (piktografije), kjer je podan doseg na prostih površinah in v pozidanih območjih. Če bo oddajnik (gumb) nameščen ob vhodnih vratih in sprejemnik za eno steno, lahko uporabite najcenejši tip z dosegom 20 m znotraj stavbe. V primeru, da potrebujete signal skozi več sten in stropov, je treba je izbrati zvonec z večjim dosegom. Na doseg brezžičnih zvoncev vpliva razdalja med oddajnikom, sprejemnikom in ovirami, ki so v ravni črti med njimi. Pomemben je tudi material sten. Najmanjši vpliv ima tanka stena iz mavčnih plošč ali opeke. Po drugi strani pa so najslabši stropi iz armiranega betona. Takrat je doseg lahko celo petkrat krajši kot na odprtih površinah.

  • Način napajanja sprejemnika

Baterije – stroški nakupa so nižji, dražje pa je delovanje, baterije je treba zamenjati vsakih 6 mesecev do 1 leta. Tveganje je tudi to, da ko se baterije izpraznijo, vas gostje ne bodo mogli doseči.

Elektrika 230V – so dražji za nakup, vendar je cenejše za delovanje. Poraba takega sprejemnika je do 1,5 VA, kar ni zaznati z običajnimi števci električne energije.

  • Gumb – oddajnik

Če je gumb zunaj, je treba izbrati takšnega, ki ima IP42 ali  višjo zašlito. Če je gumb postavljen v predsobo, ni potrebno, da je vodotesen. Oddajnika (gumba) ne smete postaviti na kovinsko podlago ali v njiheno bližino, npr. na kovinski okvir vrat. Neustrezna namestitev lahko znatno zmanjša obseg ali celo povzroči, da sistem preneha delovati.

brezžični zvonec

  • Zvok

Brezžični zvonci so dobavljivi z zvokom GONG ali različnimi melodijami. Pri nekaterih vrstah je možno izbrati eno melodijo, ki se ponavlja, na drugih se melodije spreminjajo. Pravtako imajo nekateri modeli možnost nastavitve glasnosti melodije ter izbiro melodije.

  • Cena

Višja kot je cena, boljša je kakovost brezžičnega  zvonca – daljši domet, boljši zvok. Cena je odvisna tudi od razširljivosti kompleta z dodatnimi tipkami ali dodatnimi sprejemniki.

  • Frekvenca

Natančna frekvenca, ki jo uporablja vaš brezžični zvonec, je odvisna od modela, ki ga izberete, in od tega, kako je nastavljen. Najpogosteje brezžični zvonci uporabljajo frekvenčni signal med 400 Mhz in 500 Mhz. Nekateri zvonci uporabljajo svojo lastno frekvenco, da vam pomagajo povezati več komponent zvonca z enim gumbom zvonca, ne da bi nanje vplivali drugi zvonci v bližini.

Za primerjavo, radio deluje na frekvenci med 30 Mhz in 300 Mhz, tako da vam ne bo treba skrbeti, da bi brezžični zvonec motil drug drugega.

Ali brezžični zvonci motijo WiFi?
Več frekvenčnih pasov in podfrekvenčnih pasov kot imate v svojem domu, večja je verjetnost, da boste opazili motnje med vašimi brezžičnimi napravami in da bi vplivale na delovanje vaših pripomočkov. Če imate doma brezžično omrežje ali katero koli napravo, ki uporablja radijski spekter, je najbolje zagotoviti, da ne uporabljate iste frekvence za vse.

Brezžični zvonec je idealna rešitev tudi za tiste, ki najemajo stanovanja ali se neradi lotevajo nove napeljave. Namestitev sistema ne zahteva posebnega električarskega usposabljanja ali opreme. Najemniki lahko odstranijo celoten sistem, ne da bi pri tem povzročili škodo na lastnikovi lastnini.